Kako odabrati pravi naziv domene za vašu web stranicu?

domena

Odabir najboljeg naziva domene za osobnu ili poslovnu prisutnost na internetu jedna je od najvažnijih odluka koju ćete donijeti.

Što je u stvari domena ?

Domena je adresa vaše web stranice i sastoji se od dva dijela ime (npr. Totohost) i ekstenzije (.hr).

Pravila za odabir domene nema puno, i nisu teška, a mogu činiti veliku razliku. U današnje vrijeme moćnog online marketinga, Vaša web stranica može završiti zatrpana u moru sličnih generičkih domena, dok isto tako može biti i veći faktor uspjeha od samog poslovanja. Ponekad je najveći faktor te razlike upravo – ime domene.

Što čini ime domene uspješnim?

Sjetite se najpoznatijih svjetskih domena: Google, Facebook, Youtube, Ebay… Što im je svima zajedničko? Prerasle su iz statusa “ime domene” u status “svjetski simboli”. Kako? Poštivajući 7 jednostavnih pravila:

 1. Što jednostavnije, to bolje
 2. Budi originalan i jedinstven
 3. Koristi ključne riječi
 4. Istraži opcije
 5. Razmišljaj dugoročno
 6. Odaberi pravu ekstenziju
 7. Zaštiti svoj online identitet

 

 

 1. Što jednostavnije, to bolje

Ime domene mora biti lako za natipkati, kao i lako za izgovoriti. Optimalna duljina imena domene kreće se između 6 i 12 slova – slova, ne znakova! Izbjegavajte brojeve, crtice i točke pod svaku cijenu! Ne samo da su teško pamtljivi, nego i povećavaju mogućnost pogreške pri tipkanju adrese.

 1. Budite originalni i jedinstveni

Ne ustručavajte se izmisliti riječ – kad ste jedini, onda ste i prvi. Nekad je s generičkim imenom nemoguće izboriti se za mjesto na online ljestvici, i dok vas možda i neće pronaći baš preko izmišljene riječi, kad vas pronađu, zapamtit će vas.

 1. Koristite ključne riječi

Nasuprot prethodnom pravilu, za neke slučajeve je bolje opcija izabrati domenu koja u svom imenu koristi ključne riječi koje opisuju njenu svrhu. Sama po sebi je već SEO optimizirana, i odmah je jasna svakome tko ju vidi. Neke vrste poslovanja se lakše ističu preko opisa svojeg poslovanja nego preko razvijanja svog brenda. Primjer su recimo specifični online alati, ili zanatski poslovi. Ako je poslovanje vezano uz određeni lokalitet, nije loše uključiti i ime mjesta u ime domene!

 1. Istražite opcije

Kada imate ideju za domenu koja zadovoljava prethodna osnovna pravila, istražite ju. Iako možda nije zauzeta, svejedno može biti dovoljno slična nekoj drugoj da uzrokuje probleme. Slična domena koja je duže u igri može pokupiti dio korisnika koji su trebali biti vaši. Provjerite je li ju u sličnoj formi netko možda i zaštitio putem copyrighta. Zadnje što vam treba je da razvijete svoju domenu samo kako biste je kasnije morali mijenjati – to će vas koštati i novaca i posjeta.

 1. Razmišljajte dugoročno

Kada ime domene vežete uz ključne riječi, lokalitet ili postojeće izraze, razmislite hoće li vas to nužno najbolje opisivati i za par godina. Razvoj poslovanja izvan trenutnih okvira je ono čemu svatko teži, a nikad ne možete znati gdje će vas život odnijeti. Bila bi šteta da morate mijenjati domenu samo zato što ste proširili djelatnost, a još veća šteta da svoj razvoj ne iskoristite u punoj snazi zbog krive domene.

 1. Odaberite pravu ekstenziju

Najzastupljenija ekstenzija na svijetu je .com, s 133,9 milijuna registriranih domena. Ona je najlogičniji izbor za bilo koju web stranicu koja cilja korisnike bez obzira na njihov lokalitet. Kada vam je poslovanje orijentirano na hrvatsko tržište, bolje rezultate posjećenosti ćete ostvariti s .hr domenom. Dobre opcije ovisno o tipu web stranice su i .net (za domene iz kategorije internetskih servisa), .org (za neprofitne organizacije), i .me (za osobne blogove).

 1. Zaštitite svoj online identitet

Korisno je i registrirati domene slične vašoj – one s raznim ekstenzijama (primjerice i .hr i .com), one s mogućim tipfelerima, kao i proširene ili skraćene verzije vaše domene. Na taj način sprječavate slučajan odljev potencijalnih posjeta na krive adrese, i osiguravate da ste samo vi u fokusu za svoj odabrani online identitet.

Smislili ste dobru domenu? Spremni ste za zauzimanje svojeg online mjesta pod suncem? Pravac na TOTOHOST.HR, registrirajte svoju domenu prije nego netko drugi to učini!

Koristimo kolačiće (Browser cookies). Nastavkom pregleda ove stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Politika privatnosti